Vote for BP.Net for the 2013 Forum of the Year! Click here for more info.

» Site Navigation

» Home
 > FAQ

» Online Users: 345

2 members and 343 guests
Most users ever online was 5,577, 11-08-2019 at 08:53 AM.


» Today's Birthdays

» Stats

Members: 66,128
Threads: 240,899
Posts: 2,502,348
Top Poster: JLC (31,651)
Welcome to our newest member, das_gunter
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Registered User NewmanLovesSnakes's Avatar
    Join Date
    06-23-2019
    Location
    Dodson, LA
    Posts
    214
    Thanks
    402
    Thanked 173 Times in 101 Posts

    Zilla 500 watt thermostat

    Hi family, I just received my Zilla 500 watt thermostat in the mail today. I noticed it only has one plug in. I was wondering is it ok to plug a power strip into my Zilla to use a small 75 watt bulb and small reptile heater, all well under 500 watts. Any advise is appreciated. Hope yall are having a fantastic Monday.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  2. #2
    BPnet Veteran Craiga 01453's Avatar
    Join Date
    01-27-2017
    Location
    MA, USA
    Posts
    9,117
    Thanks
    11,704
    Thanked 8,485 Times in 4,315 Posts
    You won't be able to do that because it only has one probe.
    ...life is beautiful...

    0.1 Bredli Python - Fernie
    1.0 Vanilla het Pied BP - Tyson
    1.0 Pastel Fader BP - Dembe
    1.0 California Kingsnake - Django
    1.0 Western Hognose - Cosmo
    1.0 Borneo Short Tail Python - Juice
    1.0 Anery Kenyan Sando Boa - Willow
    2.2 Ferrets - Baloo, Johnny & June and Chloe
    0.2 Cats - Simba & Nala

  3. The Following 2 Users Say Thank You to Craiga 01453 For This Useful Post:

    MissterDog (07-15-2019),NewmanLovesSnakes (07-15-2019)

  4. #3
    BPnet Veteran jmcrook's Avatar
    Join Date
    04-05-2016
    Location
    Mississippi
    Posts
    2,036
    Thanks
    4,363
    Thanked 2,698 Times in 1,264 Posts
    Images: 13

    Re: Zilla 500 watt thermostat

    Short answer, no.
    Longer answer. No, because the thermostat probe will only read the temperature for one heat source when placed correctly, meaning the second heat source will be wildly inaccurate in temperatures either too high or too low. A Herpstat 2 would have been a great option if you need to control two heating elements


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  5. The Following 3 Users Say Thank You to jmcrook For This Useful Post:

    Craiga 01453 (07-15-2019),Lord Sorril (07-15-2019),NewmanLovesSnakes (07-15-2019)

  6. #4
    Sometimes It Hurts... PitOnTheProwl's Avatar
    Join Date
    11-21-2010
    Location
    San Antonio, TX
    Posts
    12,009
    Thanks
    6,235
    Thanked 6,928 Times in 4,247 Posts
    Images: 3
    Yes BUT you have to know exactly what you are doing and everything must be identical.
    You also have to use a quality power strip, not the cheap junky ones.

  7. The Following User Says Thank You to PitOnTheProwl For This Useful Post:

    NewmanLovesSnakes (07-15-2019)

  8. #5
    BPnet Veteran Craiga 01453's Avatar
    Join Date
    01-27-2017
    Location
    MA, USA
    Posts
    9,117
    Thanks
    11,704
    Thanked 8,485 Times in 4,315 Posts

    Re: Zilla 500 watt thermostat

    Quote Originally Posted by PitOnTheProwl View Post
    Yes BUT you have to know exactly what you are doing and everything must be identical.
    You also have to use a quality power strip, not the cheap junky ones.
    I'm curious, how could that work with only one probe?
    ...life is beautiful...

    0.1 Bredli Python - Fernie
    1.0 Vanilla het Pied BP - Tyson
    1.0 Pastel Fader BP - Dembe
    1.0 California Kingsnake - Django
    1.0 Western Hognose - Cosmo
    1.0 Borneo Short Tail Python - Juice
    1.0 Anery Kenyan Sando Boa - Willow
    2.2 Ferrets - Baloo, Johnny & June and Chloe
    0.2 Cats - Simba & Nala

  9. #6
    Sometimes It Hurts... PitOnTheProwl's Avatar
    Join Date
    11-21-2010
    Location
    San Antonio, TX
    Posts
    12,009
    Thanks
    6,235
    Thanked 6,928 Times in 4,247 Posts
    Images: 3

    Re: Zilla 500 watt thermostat

    Quote Originally Posted by Craiga 01453 View Post
    I'm curious, how could that work with only one probe?
    If all the pads are identical and the resistance is the same on every outlet of the power strip then theoretically you would only need to monitor one.
    Just like daisy chaining flex a watt on a rack.

    - - - Updated - - -

    Its the duty of the keeper to monitor ALL the mats and enclosures.

  10. The Following User Says Thank You to PitOnTheProwl For This Useful Post:

    jmcrook (07-15-2019)

  11. #7
    BPnet Veteran Craiga 01453's Avatar
    Join Date
    01-27-2017
    Location
    MA, USA
    Posts
    9,117
    Thanks
    11,704
    Thanked 8,485 Times in 4,315 Posts

    Re: Zilla 500 watt thermostat

    Quote Originally Posted by PitOnTheProwl View Post
    If all the pads are identical and the resistance is the same on every outlet of the power strip then theoretically you would only need to monitor one.
    Just like daisy chaining flex a watt on a rack.

    - - - Updated - - -

    Its the duty of the keeper to monitor ALL the mats and enclosures.
    Hmmmm..., Oh ok. I guess in theory that would work. Assuming it's all the same equipment and the animals require the same temps.
    But I believe OP is trying to run a UTH and an additional heat source (bulb or CHE).
    ...life is beautiful...

    0.1 Bredli Python - Fernie
    1.0 Vanilla het Pied BP - Tyson
    1.0 Pastel Fader BP - Dembe
    1.0 California Kingsnake - Django
    1.0 Western Hognose - Cosmo
    1.0 Borneo Short Tail Python - Juice
    1.0 Anery Kenyan Sando Boa - Willow
    2.2 Ferrets - Baloo, Johnny & June and Chloe
    0.2 Cats - Simba & Nala

  12. The Following 2 Users Say Thank You to Craiga 01453 For This Useful Post:

    jmcrook (07-15-2019),PitOnTheProwl (07-15-2019)

  13. #8
    Sometimes It Hurts... PitOnTheProwl's Avatar
    Join Date
    11-21-2010
    Location
    San Antonio, TX
    Posts
    12,009
    Thanks
    6,235
    Thanked 6,928 Times in 4,247 Posts
    Images: 3

    Re: Zilla 500 watt thermostat

    Quote Originally Posted by Craiga 01453 View Post
    Hmmmm..., Oh ok. I guess in theory that would work. Assuming it's all the same equipment and the animals require the same temps.
    But I believe OP is trying to run a UTH and an additional heat source (bulb or CHE).
    yeah didnt notice that part...
    Thermostat on the mat and a dimmer on the other would be the cheapest way to work that out.

  14. The Following 3 Users Say Thank You to PitOnTheProwl For This Useful Post:

    Craiga 01453 (07-15-2019),jmcrook (07-15-2019),NewmanLovesSnakes (07-15-2019)

  15. #9
    BPnet Veteran Craiga 01453's Avatar
    Join Date
    01-27-2017
    Location
    MA, USA
    Posts
    9,117
    Thanks
    11,704
    Thanked 8,485 Times in 4,315 Posts

    Re: Zilla 500 watt thermostat

    Quote Originally Posted by PitOnTheProwl View Post
    yeah didnt notice that part...
    Thermostat on the mat and a dimmer on the other would be the cheapest way to work that out.
    Ok. That eliminates my confusion. Thanks Pit!
    ...life is beautiful...

    0.1 Bredli Python - Fernie
    1.0 Vanilla het Pied BP - Tyson
    1.0 Pastel Fader BP - Dembe
    1.0 California Kingsnake - Django
    1.0 Western Hognose - Cosmo
    1.0 Borneo Short Tail Python - Juice
    1.0 Anery Kenyan Sando Boa - Willow
    2.2 Ferrets - Baloo, Johnny & June and Chloe
    0.2 Cats - Simba & Nala

  16. #10
    Registered User NewmanLovesSnakes's Avatar
    Join Date
    06-23-2019
    Location
    Dodson, LA
    Posts
    214
    Thanks
    402
    Thanked 173 Times in 101 Posts

    Re: Zilla 500 watt thermostat

    Quote Originally Posted by PitOnTheProwl View Post
    yeah didnt notice that part...
    Thermostat on the mat and a dimmer on the other would be the cheapest way to work that out.
    I think this how Im gonna go about it. I appreciate the advise.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Powered by vBadvanced CMPS v4.2.1